e-mail:
|
Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
|
Google Scholar:
|
https://scholar.google.com.ua/citations?user=ZL7mclMAAAAJ&hl=ua
|
ORCID:
|
https://orcid.org/0000-0002-2051-0492
|
Освіта:
|
Закінчила Дніпропетровський державний університет у 1986 році за спеціальністю «Хімія», кваліфікація «хімік, викладач», диплом GD № 649257.
Середня спеціальна освіта: закінчила Бердянське медичне училище у 1978 році за спеціальністю фельдшер, кваліфікація фельдшер, диплом з відзнакою Я-І, № 160020.
Науковий ступень: Кандидат хімічних наук зі спеціальності 02.00.02 «Аналітична хімія». Тема дисертації: «Поліпшення безпеки харчових продуктів інтенсифікацією пробопідготовки дією зовнішніх фізичних полів», КН № 014203, дата видачі 23.04.1997 р (Диплом ДК №028227 від 28.04.2015 р.). Вчене звання - доцент кафедри загальнонаукових дисциплін, атестат доцента 12 ДЦ № 01698, дата видачі 19.04.2007 р.
|
Наукові інтереси:
|
Безпека харчових продуктів, фармацевтичних препаратів, продукції масового використання та навколишнього середовища, безпека складних технічних систем з використанням сонолюмінісцентної спектроскопії та автоматизації, підвищення ефективності управління безпекою праці, експертиза та сертифікація умов й охорони праці.
|
Науково- педагогічна діяльність:
|
З 1988 по 2006 роки працювала в Українському (Всесоюзному) науково-дослідному інституті соляної промисловості на посадах інженера, старшого наукового співробітника, завідувача відділом якості та безпеки харчових продуктів. З 2001 по 2006 роки працювала за сумісництвом доцентом кафедри загальнонаукових та професійно орієнтованих дисциплін Української інженерно-педагогічної академії (УІПА). З 2006 р. по теперішній час - доцент кафедр загальнонаукових дисциплін, охорони праці та інженерної педагогіки, охорони праці та екологічної безпеки, освітніх технологій та охорони праці УІПА.
За період роботи опубліковано більш 200 наукових праць, з них більш 60 наукових статей (з них за останні 5 років – 25 наукових статей, усього 18 статей у виданнях, що реферуються науково-метричними базами Scopus та Web of science, з них - за останні п’ять років – 4 статті), 3 монографії на основі власних експериментальних досліджень, 22 авторських свідоцтва СРСР, 50 патентів на корисні моделі України (з них, за 2020 рік – 10 патентів), 6 закордонних патентів. Співавтор розробки системи щомісячного контролю безпеки кухонної солі, запровадженої в СРСР вперше у світовій практиці з 1986 року( в Україні система діє з 1991 р. по теперішній час). Співавтор більш 40 навчально-методичних розробок.
|
Патенти:
|
- Кухонна сіль зі зниженим вмістом хлориду натрію для працюючих в умовах пониженого атмосферного тиску / О.М. Бакланов, Л.В. Бакланова, О.І. Юрченко, Т.В. Черножук // патент на корисну модель № 145574 від 28.12.2020. Опубліковано 28.12.2020, бюл. № 24;
- Антивірусна кухонна сіль зі зниженим вмістом хлориду натрію / О.М. Бакланов, Л.В. Бакланова, О.І. Юрченко, Т.В. Черножук // патент на корисну модель № 145381 від 11.12.2020. Опубліковано 10.12.2020, бюл. № 22;
- Профілактична кухонна сіль зі зниженим вмістом хлориду натрію для нормалізації густини крові/ О.М. Бакланов, Л.В. Бакланова, О.І. Юрченко, Т.В. Черножук // патент на корисну модель № 144970 від 11.11..2020. Опубліковано 10.11.2020, бюл. № 21;
- Профілактична кухонна сіль зі зниженим вмістом хлориду натрію/ О.М. Бакланов, Л.В. Бакланова, О.І. Юрченко, Т.В. Черножук // патент на корисну модель № 144968 від 11.11..2020. Опубліковано 10.11.2020, бюл. № 21;
- Профілактична кухонна сіль зі зниженим вмістом хлориду натрію/ О.М. Бакланов, Л.В. Бакланова, О.І. Юрченко, Т.В. Черножук // патент на корисну модель № 144195 від 11.09.2020. Опубліковано 10.09.2020, бюл. № 17.
|
Монографії:
|
- Бакланов А.Н. Ультразвук в аналитической химии и химической технологии: монографія. / А.Н.Бакланов, А.П. авдеенко, Л.В.Бакланова, С.А. Коновалова.- Краматорск: ДГМА-УИПА, 332 с.(Розглянуті проблеми безпеки харчових продуктів С. 221-303, вперше розглянуто вплив ультразвуку різних частот та інтенсивностей на стан здоров’я обслуговуючого персоналу)
- Аналітична хімія кухонної солі та розсолів // О.М. Бакланов, А.П. Авдєєнко, Л.В. Бакланова, Ф.О. Чмиленко.- Краматорськ: ДДМА-УІПА, 2011.- 284 с. (Розглянуті проблеми безпеки харчової кухонної солі С. 104-182).
- Сонолюмінісценція у хімічному аналізі:монографія / О.І. Юрченко, Л.В. Бакланова, Т.В. Черножук , О.М. Бакланов. –Харків: ХНУ імені В.Н. Каразіна – УІПА, 2016 .- 112 с. (розділ 3.13 присвячений використанню сонолюмінісценції у системах безпеки атомних електростанцій, розділ 5 присвячений проблемам безпеки харчової кухонної солі, пов’язаної з присутністю токсичних речовин у вигляді різних хімічних з`єднань).
|
Статті:
|
- Сонолюминисценция как новый и перспективный метод анализа / Юрченко О.И., Калиненко О.С., Бакланов А.Н., Белова Е.А., Бакланова Л.В. // Журнал прикладной спектроскопии.- 2016.-Т. 83.-№1.- С.118-126.
- THE USE OF ULTRASOUND FOR OBTAINING PHARMACEUTICAL GRADE SODIUM CHLORIDE / Oleg Yurchenko, Olga Kalinenko, Olexandr Baklanov and Larisa Baklanova // CHEMISTRY & CHEMICAL TECHNOLOGY. 2016. Vol. 10, No. 3, Р. 337-341. (переклад - Використання ультразвуку для отримання фармацевтичного хлориду натрію).
- Efficient two-frequency ultrasound extraction of β -carotene from the fungus Blakeslea trispora / A. P. Avdeenko, E. A. Belova, P. V. Dašić, S. A. Konovalova, L. V. Baklanova, S. S. Krstić, M. M. Milosavljević // HEMIJSKA INDUSTRIJA. – 2017. – Vol 71, No 4 – Р.329-336. (переклад – Використання двочастотного ультразвуку для отримання бета-каротину з гриба «Blakeslea trispora». Представлені результати сумісних досліджень зі спеціалістами Сербії (Інститут ядерних досліджень та університет Мітриці щодо методів отримання бета-каротину та його використання при лікуванні променевої хвороби ).
- Yurchenko O.I., Т.V. Chernozhuk, A.N. Baklanov, L.V. Baklanova, O.A. Kravchenko Analytical Signal Amplification Technologies in Sonoluminescence Spectroscopy by Double-Frequency Ultrasound // Methods and objects of chemical analysis, 2018, Vol. 13, No. 3, 103–109.
|